Artiklar 6/2000 | ||||
Hem Senaste nytt Artiklar Folk&fest Diskussion Information Prenumeration Länkar Arkiv |
[Texterna här på hemsidan kan vara något nedkortade i jämförelse med pappersversionen av tidningen.] Jo-Imbar år 1900. Alias Alice Nilsson. Här visar hon struvorna som hon gjort till jul. På spisen kokar kornmjölsgröten, dagen till ära kokad på mjölk. Intill spisen ligger julklapparna och väntar. Jo-Imbar har också badat hela familjen och pigan och drängen. Julbordet står dukat och på spisen står kjolvärmaren redo för morgondagens slädtur till julottan.
Julbord, granar och klappar när det var julstök i fjös och kök- God dag jag heter Jo-Imbar och är gift med Jo. Med de orden hälsade Alice Nilsson oss välkomna till julafton år nittonhundra. Efter sommarens succé med Stök i fjös och kök i Kaxås, öppnade Bondbönorna sin utställning den andra advent. Nu var det julafton som var temat för de tre olika tidsepokerna, 1900, 1950 och nutid.
Jo-Imbar visade karet som stod i fjöset. Där hade hela familjen badat inför julen. Husbonden, barnen, pigan och drängen. Kappåkning från julottan
Kjolvärmaren stod på värmning till morgondagens julotta. Nicke lilltrollDet är bara några få steg mellan rummen i utställningen, men den förflyttar oss femtio år framåt i tiden. Här finns adventskalendrar, elljus i granen och på radion hörs Nicke lilltroll. Granen har också röda kulor och glitter och i fönstren hänger girlanger av folie och en julstjärna av papper. Julbordet är också lite annorlunda. Köttbullarna och skinkan har kommit och många syltor trängs på bordet. Julklapparna är lite fler under granen. Blåa kulor i granenEn våning upp ligger nutidens och framtidens julafton. Här bjuds på julmust, gröna bönor och en korngrynspudding för vegetarianerna. - Det är mer som är köpt, men det finns också hemlagat, säger Birgitta Pettersson som visar julbordet. I granen hänger nu blå och silverfärgade kulor och glitter. Bondbönorna hade också dukat upp ett rejält kaffebord för sina julgäster. Kakorna trängdes på faten och den ena sorten överträffade den andra i smakupplevelse. Gamla bonader i nytryck fanns till försäljning i butiken och den som var på jakt efter julklappar kunde göra fynd. Och säkert hade många fått nya kunskaper om hur julen firades förr.
Ny värmestuga. Här ska det bli värmestuga med utsikt över skidbacken. Skiduthyrningen blir också i samma lokal.
Tommy och Marie satsar vidare på anläggningen i Almåsa
På juldagen ska Almåsas backar fyllas av säsongens första skidgäster
I fjol monterades barnliften upp och var årets stora nyhet. I år blir det ingen ny lift, men redan nästa år är det meningen att skidgästerna ska få både en till lift att åka i och nya nedfarter.
Värmestugan, som förut låg i restaurangbyggnadens källare, har fått en ny placering. I skiduthyrningen kommer bord och stolar att finnas för de som har med sig egen matsäck. Där kan de sitta och njuta och samtidigt ha utsikt över backen. Några väggar är utslagna och skiduthyrningen får plats längre in i lokalen. Ny verkstad
En ny verkstad är också på plats. PA-verkstaden kallas den, för den tillkom på begäran av PA. Nu ska bara hans verktygsskåp sättas upp på väggen så är allt klart inför säsongens reparationer och verkstadsarbeten. Almåsa alpina har en klubblokal i ett eget hus bredvid liften. Där värmestugan tidigare låg kommer en riktig nyhet för bygden. Här ska en bubbelpool placeras där skidtrötta muskler ska kunna mjukas upp.
Filmvisning. Brita Nilsson i Ekeberg ser filmen från 1939. Bland annat innehåller den en sekvens från hennes eget bröllop. Filmen är nu kopierad till video. Som tack för att Brita ledde Hembygdsföreningen till gåtans lösning fick hon ett exemplar av filmen.
Offerdalsfilm från 1939 återfanns tack vare BritaPå ett sockenstämmomöte i Bångåsen i våras kom en gammal film från Offerdal på tal. Någon hade hört talas om att det skulle finnas en film från 1939, förutom den film som gjordes trettio år senare. Hembygdsföreningen började luska lite, och det kom flera olika bud. Det fanns ingen film, påstod någon. Men Brita Nilsson i Ekeberg visste att hon blivit filmad på sin bröllopsdag den 9 juli 1939. Och det ledde till gåtans lösning. Hemma hos Fritz Hammarberg finns två koffertar med smalfilm som hans farbror efterlämnade. När Camilla Olofsson och Kjell-Erik Jonasson spårat filmen till Fritz fick de se de två filmerna från 1939 som är filmade i Offerdal. Identifiera personerna- Det ska starta en studiecirkel i Rise i vår där man ska försöka identifiera vilka personer som finns med på filmen, berättar Camilla. Så kommer den korta sekvensen från bröllopet upp i TV-rutan. - Vi blev häpna när vi kom ut ur kyrkan, säger Brita. Hon fick inte veta förrän efter bröllopet att de blev filmade, och hon fick också se filmen vid ett tillfälle. Det stora bröllopet lockade förresten så mycket folk att alla inte fick plats i kyrkan. FilmvisningFilmen som nu är kopierad till video är 26 minuter lång. Det kommer inte att bli försäljning av filmen nu.
Invigt. Rönnöfors nya kraftstation är invigd sedan en månad tillbaka. Offerdalsskiffer klär väggarna och lavarna ska kunna leva vidare tack vare en dimvattenbarriär.
Rönnöfors nya kraftstation invigdI slutet av november var det invigning av den omdebatterade kraftstationen i Rönnöfors. Kraftstationsbygget har vållat protester, både från de närmaste grannarna och från miljövänner. Men nu står det där, och riktigt som en kraftstation ser det inte ut. Väggarna på kraftstationens gavlar är klädda med offerdalsskiffer, och på torvtaket kommer det att växa gräs till sommaren. Hans Jederberg är arkitekten bakom verket som på framsidan har konstnärligt målade motiv. Lavarna räddadeKraftstationen invigdes av Erik Åström som är ordförande i byalaget i Rönnöfors. De lavar som var hotade i och med att kraftstationen byggdes kommer att kunna leva vidare tack vare en dimvattenbarriär som består av vattenstrålar som sprutar en dimma över lavarna. Mitthögskolan har ett projekt som forskar om lavarna och det kommer att fortsätta ännu några år. När den värsta debatten om kraftstationen rasade trodde Jämtkraft att byggnaden skulle kunna bli en turistiskt sevärdhet. Och nog har man gjort sitt till för att det ska bli något annorlunda.
Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson |
|||
Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved. |