offerdal.nu Krönika 3/1999
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

  

När socknen låg vid ekvatorn...

Under kulna höstkvällar kan det kännas bra att göra något annat än att se på tv ibland. När annonsen om "Lär känna din hembygd, Offerdal" dök upp i tidningarna så nappade jag direkt. Curt Lofterud skulle ha tre föreläsningar på hembygdsgården i Ede.

Skodda över Mussjön Curt tog oss långt, långt tillbaka i tiden, för 570 miljoner år sedan när Offerdal låg vid ekvatorn och var täckt av ett tropiskt hav. Låter inte den tanken både orimlig och helt underbar?

För att gå några miljoner framåt i tiden så började "vi" vandra uppåt för 440 miljoner år sedan, för att till slut hamna där vi ligger idag, långt ifrån både ekvatorn och det tropiska havet. Att vi fick det vackra landskap vi har i Offerdal, med Risberget, Hällberget och de bördiga dalarna kan vi tacka en krock för.

När Europa- och asienplattan kolliderade med nordamerikaplattan så formades landskapet som en jättelik deg till olika formationer. Skiffret härstammar från den här tiden, för 400 miljoner år sedan. Är inte det otroligt?

När istiden var som kallast var delar Storbritannien och Europa, ner till Berlin, täckt av is. Golfströmmen smälte isen sakta och folk kunde ta sig längs kustremsan och bosätta sig allt högre upp längs kusten. Jämtland äldsta boplats i Foskvattnet räknas vara 8600 år. För 7000 år sedan vet vi att det bodde folk här i trakterna för då slipades Sveriges största och äldsta älg in på en berghäll i Gärde. Pilen som hittades i Åflo är lika gammal.

Undrar hur Offerdal såg ut på den tiden. Man vet också att de som bodde här hade utbyte med Danmark. De använde flinta som kom från Danska gruvor. Det är väl ändå helt fantastiskt?

Man får ett lite annat perspektiv på omgivningen när man hör hur entusiastisk Curt är över det han berättar om. I dagens Offerdal händer det också saker. Tankar om ett vinkraftverk har engagerat en grupp människor i bygden. En vindsnurra som offerdalingar skulle äga. Och med den bitande vind som råder här, säger mätningar att ett vindkraftverk skulle passa.

Under jord finns det också saker att upptäcka. I Änge finns ett grottsystem som intresserar landets grottentusiaster. Vi har några nya avdelningar i tidningen. Ett klurigt korsord som du kan lösa när höststormarna sätter in. Vi kan också presentera en helt ny serie, som med glimten i ögat beskriver Bonn-Börjes vardag.

Det är många som har flyttat från Offerdal genom åren. Vi har letat rätt på en av dem för att höra vad han gör och hur han ser på sin forna hembygd. Nu är morgnarna kalla och rådimman ligger över landskapet på förmiddagarna. Tänk ändå om Offerdal hade stannat vid ekvatorn och det tropiska havet... Vi hörs!

 


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.