offerdal.nu Artiklar 4/1999
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

    
[Texterna här på hemsidan kan vara något nedkortade i jämförelse med pappersversionen av tidningen.]

Upp och ner
Upp och ner. På barngymnastiken i Änge var det full fart. Plinthopp, följa John och konster på stången var aktiviteterna.

Här kan man motionera hela veckan lång

 Offerdal 
Det finns inga ursäkter längre för soffpotatisar. offerdal.nu for runt under en vecka och kollade vad de som inte tittar på TV på kvällarna gör. En hel del visade det sig. Om man vill kan man faktiskt motionera varje kväll från måndag till söndag. Men på vissa aktiviteter är det fullt...

Gymnastik för barn varannan måndag i Änge, motionsgymnastik för vuxna varje måndag, badhuset är öppet på tisdag för motionssimmning. På onsdagar är det aerobic i Kaxås, på torsdag vattengymnastik i Änge och på fredag kan man motionssimma igen. På helgerna är backen i Almåsa öppen från julhelgen, och då kan man susa ner för pisterna där. Om man vill förstås.

I början av nästa år kommer OIFs nya styrketräningslokal att invigas och nu när snön kommit dröjer det inte länge innan skidspåren ligger klara.

Inom kort börjar också luftgevärsturneringen mellan byarna. För ungdomar är det prova-på-folkrace i samarbete med fritidsgården, och mekarkvällar. I december så drar luftgevärsturneringen igång på olika ställen i socknen.

Nej det är nog så att det inte finns några ursäkter längre. Det är bara att välja vad som passar en bäst och börja.

 

På plats
På plats. Tommy Åsell räds inte höjder, och det är tur. Här sätts stolparna till den nya barnliften på plats. När backen öppnar på juldagen ska allt vara klart.

Nya barnliften är på plats - nu väntar de på snö

 Almåsa 
- Det här är ju perfekt.
Det säger Tommy Åsell när han står några meter upp i luften på en stege och sätter upp de första stolparna i det som ska bli en av Almåsabackens nya attraktioner i vinter. Barnliften.

Det är några grader kallt och blåser en smula, och visserligen blir man varm av den branta promenaden upp, men visst känns det lite kallt.
- Det här är perfekt väder. Tjäle och lite pudersnö är precis vad vi vill ha just nu.

Tommy och Marie Åsell har haft agendan full sedan den dagen det blev klart att anläggningen i Almåsa är deras. Planer och visioner finns det gott om.

Arbetet började med att göra klart för den nya barnliften, som kommer att gå parallellt med den stora liften upp till skogsbrynet. Formar har gjutits och nu står stolparna på plats.

- Men det är några veckors jobb kvar. Det ska dras el och vajern ska på plats, säger Tommy.

Storstädning

Marie började med att rusta upp de rum som finns till uthyrning. Nya gardiner, lampor, en rejäl storstädning och lite målarfärg har gjort sitt till för att sätta en ny stil på rummen.

Ett annat stort projekt finns inne i restaurangen, som från och med nu heter Almåsa Wärdshus. Den gamla disken är nu ett minne blott och istället har en vägg kommit upp intill köket med en serveringslucka ut till det timrade serveringsbordet.

Ny är också baren som byggts upp där kaffebordet tidigare stod. En timrad bar med en vacker träskiva och ett helt nytt barkök bakom. I restaurangen är det Marie som är chef.
- Jag kommer att servera dagens lunch de dagar backen är öppen.

Premiär på juldagen

Premiär blir det på juldagen då Marie dukar upp en buffé. Puben kommer att vara öppen på lördagar i första hand och en gång i månaden kommer det att vara underhållning. Anläggningen har öppet varje helg under säsongen och de veckor det är sport- och påsklov håller man öppet varje dag.

- Nu vill vi att det ska komma riktigt med snö när vi är klara med liften, säger Tommy när han kämpar med att få stolparna på plats. Och i skrivande stund verkar det som han har vädergudarna på sin sida.

 

Ny butik
Ny butik. Håkan Halvarsson och de andra på Allman väntar på beslut från kommunen om ombyggnad av lokalerna i Änge.

Ny butik på NNP Allman - väntar på beslut från kommunen

 Änge 
Nu ska Allman få rymligare och trevligare lokaler. Åtminstone om det blir som planerat. Byggnaderna hyrs av kommunen som tar upp frågan om lokalernas ombyggnad i januari.
- Det blir roligare både för oss som arbetar där och för våra kunder säger Kjell-Örjan Simonsson.

NNP Allman har valt att satsa på butiken i Änge för att det är en stabilbutik med goda resultat. Lokalerna är trånga som det är idag. - Kunderna kan inte se hela vårt utbud, säger Kjell-Örjan.

Satsar på häst

Tanken är att den nuvarande butiksytan blir utrymmen för personalen och en verkstad. I den nya butiken, som blir i det nuvarande förrådet, kommer det inte att finnas fler artiklar, men det som finns kommer få utrymme.

- Vi kommer att satsa på hästsektorn eftersom det är en växande marknad, säger Kjell-Örjan.
Lokalerna är inte heller anpassade efter moderna behov.
- Personal utrymmena är för små och vi har ingen kundtoalett till exempel. Det är inte heller handikappanpassat.

Om beslutet går igenom i januari kan de nya lokalerna stå klara till hösten. Men för mycket nyheter kommer det inte att bli.
- Det lantliga gemytet blir kvar, men vi kommer att kunna utföra handel på ett modernt sätt, säger Kjell-Örjan.

 

Häxa
Häxa. Alexandra Jonsson på Kelly vann pris för bästa utklädnad vid hopptävlingen.

Hemska häxor och ruskiga spöken på klubbhoppning

 Gölikläppen 
Läskiga häxor, spöken och en cowboy var några av figurerna man kunde se när Gölikläppens ridklubb ordnade en Halloweenhoppning på allhelgonadagen. De som går och rider i klubbens regi skulle tävla dels i hoppning och dels i bästa utklädnad.

Totalt var det 26 barn och ungdomar som tävlade i sju olika klasser under dagen. Klubben som har lektionsridning på söndagar och torsdagar har i år 40 elever.

De var indelade i olika klasser: shetlandsponnyerna, ponny och stor häst. Först ut på plan var de små shettisarna. De flesta av de yngre barnen hade en ledare som sprang med runt banan och det kan behövas lite draghjälp när man ska få en shettis att hoppa.

Häxor och spöken

En del av hästarna gick över hindren medan några hoppade så högt att det var svårt att sitta kvar på hästryggen. Några var hade klätt ut sig till spöken och hade lakan över ridkläderna. En del hade köpt riktigt häxhår och målat läpparna svarta.

Sara Karlsson fick pris för bästa utklädnad. Hon red på lilla svarta Athena och var utklädd till häxa. Alla som hade ridit fick varsin godispåse i pris.

Omhoppning

Innan det var dags för ponny- och storhästklassen byggdes banan om. Det blev lite fler svängar att hålla reda på och hindren blev betydligt högre. När man är på en hopptävling får man först gå banan utan häst för att titta lite på hindren och bestämma vilken väg man ska rida.

De som red här var tvungna att lära sig två olika banor för den som red felfritt, utan att riva eller vägra, i första omgången skulle rida en omhoppningsbana på tid direkt efter. Omhoppningen hade en bana med få hinder, men med en del svängar. Det gäller att vara snabbast runt banan och inte ha några fel. Om hästen stannar räknas det som 3 felpoäng. Om man river blir det 4 fel.

Det var 9 ekipage som startade och fyra av dem gick till omhoppning: Theres Strid på Skrutten, Viktoria Strid på Blackie, Sigrid Fjällberg på Marezei, och Cecilia Ekerfalk på Zetropello.

Snabbast runt omhoppningsbanan var Theres och Skrutten som klarade banan på 8 sekunder. Delad andraplacering blev det mellan Viktoria på Blackie och Sigrid på Mareizi som hade 9 sekunder. Fyra blev Cecilia på Zetropello.

Vårtnäsa

Den som hade bästa utklädnanden i ponnyklassen var Viktoria Strid. I klassen med stora hästar hade Alexandra Jonsson som red på Kelly klätt ut sig bäst. Hon hade häxperuk, en häxnäsa med vårtor på och var alldeles grön i ansiktet av färg. Till och med Kelly hade fått lite färg i manen.

Många hade letat sig till ridplanen för att titta på hoppningarna. Föräldrar och far- och morföräldrar passade på att ta en fika och värma sig en stund i klubbstugan. För även om november har varit en ovanligt varm månad så blåste det riktigt kallt den här dagen.

 

Satsar på lokalägt vindkraftverk

 Kaxås 
I början av november ordnades en träff om vindkraften i Offerdal. På plats fanns representanter från Jämtkraft som berättade om bygget på Almåsa. Hushållningssälskapet kom och informerade om de vindmätningar som gjorts i hela länet.

Jämtkraft kommer under vintern att göra en upphandling för sin vindsnurra i Almåsa. Den kommer att bli 50 meter högt plus vingarna som är 20 meter.

Enligt planerna ska en väg byggas i vår och snurran tas i drift till hösten. Hushållningssällskapets mätningar av vinden i hela länet visar att västra Jämtland lämpar sig väl för vindkraftsproduktion.

Mötet i Kaxås om ett lokalägt vindkraftverk samlade ett tjugotal intresserade. En interimstyrelse utsågs som ska arbeta vidare med frågan att bilda en ekonomisk förening.

På interimstyrelsen första möte beslutade man att ha ett stormöte i Änge den 16 januari. Meningen är att man då ska bilda den ekonomiska föreningen. I samband med det ska man också kunna teckna sig för andelar. En andel kommer att kosta cirka 3 600 kronor. Innan mötet ska ett förslag till styrelse och stadgar finnas. En ekonomisk kalkyl ska också sammanställas.

De som vill engagera sig eller veta mer om vindkraftsföreningen får gärna höra av sig till Jan-Olof Dahlin 0640-323 83 eller Toivo Comén 0640-370 33.

Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson


Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved.