Artiklar 1/1999 | ||||
Hem Senaste nytt Artiklar Folk&fest Diskussion Information Prenumeration Länkar Arkiv |
Stenmannen. I sommar kommer K-G Gustafsson att hyra ut utrustning till de som vill prova på att hacka i kristallgruvan i Olden.
Oldens nya gruvepok Olden
Det är drygt femtio år sedan som gruvepoken i Offerdal var till ända. Bergskristall, kvarts, silver och bly är en del av det som ingår i Offerdals 300-åriga gruvhistoria. Mellan 1942 och 1946 bröts bergskristall och kvarts vid gruvan i Olden. Sedan dess har det varit ganska lugnt i den forna gruvan. Nu är det meningen att det ska bli liv och rörelse igen.
Karl-Gustaf Gustafsson heter mannen som håller på att blåsa liv både här och där i Olden. Själv är han uppvuxen på Höjden och hans hjärta klappa för hembyn, även om han numer är bosatt i Alsen. I många år har han gått och funderat på vad han skulle kunna hitta på i Olden. För fem år sedan startade han processen med att försöka få köpa gården Kvarnbacken. Efter tre år fick han beskedet att det fick han inte. Istället blev det ett arrende i tre år. VildmarkscampKvarnbacken kommer att bli basen i K-G: s projekt som han kallar vildmarksturism i kulturmiljö. I det ingår gruvorna, vandringsleder och en vildmarkscamp, där fiske och slädhundsturer är några av aktiviteterna. K-G har arrenderat kristallgruvan i Olden och när vi kommer dit en dag i mitten på juni är det full aktivitet. En grävmaskin har gjort en bredare väg av det som tidigare var en stig upp till gruvan. I gruvan har nya stenblock tagits fram med grävskopans hjälp. Det är åtskilliga tusen kilo berg som ramlat här i dag, säger K-G när han går runt och tittar på det stora blocken som ligger i schaktet. Här är det meningen att turister ska komma och hacka fram sin egen kristall. Jag kommer att sätta upp staket här kring gruvan och så blir det ett tält med servering och uthyrning av utrustning, säger K-G. Lockar fiskareI två år har K-G markandsfört sitt projekt ute i Europa tillsammans med Jemtlandica, och det börjare ge resultat nu. Många europeer är intresserad våra fina fiskemöjligheter ser han som en stor tillgång. I ett första skede ska vi försöka få ett gemensamt fiskekort för hela området här, säger han.Campen kommer att komma igång på allvar nästa sommar men vissa leder har han redan börjat röja. Jag har gått med några skolklasser upp mot Oldklumpen och där är det röjt en bit. Resten ska vi röja i sommar, säger K-G. Vid kristallgruvan hittar vi både gröna kristaller och guldskimrande. Vissa dagar är det upp till 50 bilar som besöker gruvan. Det är mycket närturism här. Folk kommer från Krokom och stan för att titta på gruvan, säger K-G. Jämtlandsgeologerna har också varit här, och det var några ur den gruppen som anade att mer bergskristall kunde gömma sig bakom blocken i bergväggen. Och det hade dom ju rätt i, säger K-G och ser nöjd ut. Militärspadar, stenkil och hackor är den utrustning som kommer att kunna hyras. Eventuellt blir det skottkärror och hjälmar också. Jag har bilden precis klar för mig. Det börjar kännas lite lättare nu när man kommer igång, säger K-G och tar ännu ett varv i jakten på nya kristallfynd.
Flygare. Fredrik Genstrand och Pedro Blom är två entusiastiska skärmflygare som jobbar med klubbens nya flygfält.
Nytt flygfält för skärmflyg i Bångåsen Bångåsen
Nästa sommar får Offerdal en ny attraktion. Då kommer flygklubbens flygfält i Gunnebo vara klart. I vår och sommar har förberedelserna varit i full gång.
Klubbens medlemmar har tillsammans hjälpts åt att staka ut banan som blir 600 meter lång och 50 meter bred. Banan kommer att vara gräsbevuxen. På fältet kommer det också att finnas en vinsch som ska användas när flygarna vill stiga i vädret. Vinschen sitter monterad på en vagn som kan flyttas beroende på vindarna. En 600 meter lång vajer drar med hjälp av en motor upp flygaren. På banan ska klubben ha kurser flygträffar, läger och tävlingar. Flygklubben sysslar i dag med skärmflyg, drakflyg, lturalätt/motorflyg och segelflyg. Den nya banan gör det lättare att kunna flyga utan att vara så beroende av vindarna, som man är när man startar från ett berg. Namnet på banan blir Almåsa flygfält.
Snickare. Olle Andersson är en av de som arbetat med att återuppliva
samlingspunkten Bångaryd.
Affär och café i Bångaryd igen Bångaryd
Bångaryd ligger i en liten glänta mellan Bångåsen och Ede. Här fanns det både affär, dansbana och café för ungefär 100 år sedan.
I dag finns inget av de gamla husen kvar och det är inte många som minns dansbanan som brukade locka till sig danssugen ungdom. En studiecirkel har under vintern jobbat med att Bångaryd ska få återuppstå under en dag på Offerdalsveckan. En lada har byggts upp på platsen, som också har röjts från sly och smågranar. Den gamla brunnen som länge varit oskyddad har fått ett nytt lock med en vev, och en gärdsgård har byggts för djuren som kommer att finnas här under Bångarydsdagen.
Silversmed. Ros-Marie gör ringar, som sedan blir örhängen, i sin ateljé.
Vikingatekniker i nya smycken Bredbyn
Silver är det material som Ros-Marie Ekeroot arbetar i hemma i sin verkstad i Bredbyn.
Offerdalsspetsen är det som säljs mest. Nyligen var den i USA tillsammans med annat svenskt hantverk och visade upp sig.
Just nu har hon också några arbeten inför vikingafesten under Offerdalsveckan. Men vikingatekniker är inget nytt för Ros-Marie. Jag har mest gjort smycken i silver, men under senare tid har jag även gjort en del i blandmaterial, som koppar, säger hon. Vikingarna använde tekniker där de flätade eller knöt metallen. Tekniken med små ringar som flätas samman kan man känna igen i deras brynjor av metall. Den tekniken har Ros-Marie lärt sig och gör bland annat örhängen.
I städartagen. Hans Ekeroot och Kjell Eriksson var två av de städare som
hjälptes åt att snygga till vid Riseway.
På Riseway träffas motorfolket Rise
Offerdals egen folkracebana ligger en bit från vägen i Rise. Här finns också ett klubbhus som man med gemensamma krafter har byggt upp. Stommen stod klar för två år sedan, berättar Hans Ekeroot, som är en av de tre frivilliga städarna vi träffar på.
Byggnaden är inte riktigt klar än, ett kök ska byggas och golv ska läggas. Det senaste som har hänt är att man har borrat en brunn för att få vatten till byggnaden. Förutom folkrace har klubben träningar i cross för barn och ungdomar. De minsta knattarna är fem år. Tre gånger i veckan har man chans att träffas och köra cross på banan. Offerdals motorklubb är också med i projektet Drogfri ungdom i Offerdal, tillsammans med andra föreningar i Offerdal. Under vintern har man haft mekarkvällar i den hyrda lokalen på kommunförrådet och en isbana på Näldsjön.
Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson |
|||
Content copyright © 1999-2000 offerdal.nu. All rights reserved. |