offerdal.nu Artiklar
  
Hem
Senaste nytt
Artiklar
Folk&fest
Diskussion
Information
Prenumeration
Länkar
Arkiv

A Combonet production

    
[Texterna här på hemsidan kan vara något nedkortade i jämförelse med pappersversionen av tidningen.]

Midsommardans på Långan
  

Midsommardans på Långan

- en kväll med party, mygg, krans i håret och dans

Sommar, sol, krans i håret, bara ben, sommarklänningar, lördagskväll. Och så är det dans på Långan. Kan det bli mer sommaridyll i Offerdal än så? Prat på parkeringer, en fika i serveringen, en svängom på dansgolvet och en hamburgare innan hemfärden. Vi var där, och vi hittade allt.

Redan i Bredbyn kunde man känna idyllkänslan komma smygande. Ett helt gäng med cyklister trampade på längs vägen. Efter en grillkväll vid Bredbysjön var det dags för den årligt återkommande traditionen att cykla till Långan.

För säkerhets skull hade många med sig vätska om den gassande solen skulle bli för besvärande på cykelturen. Margareta Nyberg var en av de första som svängde in på den lilla grusvägen till dansbanan. På frågan om det var jobbigt svarade hon:
- Det är ju utför hela vägen. Det blir värre när vi ska hem.

Förfest

I en av sommarstugorna var det middag och uppladdning. Här sitter Margareta Landahl, Susanne Skoglöf, Martin Landahl, Carina Svärd och Anki Oskarsson och njuter av sommarkvällen. De har fullständig kontroll på alla bilar och cyklister som kommer på vägen.

- Vi har ätit trerättersmiddag med avokado och krabba till förrätt, lax till varmrätt och marängsviss till efterrätt, säger gänget som sitter runt bordet.
- Sedan blev det kaffe och punsch också.

Myggen tycker de inte alls är besvärande. Parkeringen fylls med bil efter bil och här träffas folk och ackorderar om stort och smått.

En av karlarna från Kroken hävdar att han är hårdast i Offerdal och att det bör stå i tidningen. En annan hävdar att han är snällast på jorden och att det också måste stå i tidningen. Han är dock ingen mes, påpekar han.

Fikapaus

Grillningen av hamburgare har börjat under en av björkarna på planen. Snart är det dags för paus och då kan många vilja ha något i magen.

Serveringen fylls snabbt när dansgolvet töms. Här sitter också John Skyttmark. Han var på dans på Långan första gången när han var 17 år.
- Det var 1968, säger han.

Något speciellt som hände den kvällen minns han dock inte. När pausen är över står Vanilla klara på scenen igen.

"Vem är du, vem är jag, levande charader" sjunger vokalisten med perfekt brytning á la Arja Saijonmaa. Dansstilarna varierar och några av damerna har fortfarande gårdagens midsommarkrans i håret.

Lagom många trängs på dansgolvet för att det ska bli bra stämning, men ändå gå att dansa.

När det är dags för hemfärd har solen hunnit gå både ned och upp. Några står och kramas på planen, andra fortsätter att konversera i och kring bilarna. Vakterna har haft en lugn kväll. Det är klart att alla är på bra humör när Offerdal bjuder på en idyllisk sommardans.

 

Stavregurka
Nya växthuset. Östen och Karin i växthuset där 1000 gurkplantor bor. Växthuset har en anläggning som känner av väder- och ljusförhållanden, och sedan doserar näring och vatten efter det.

Östen och Karin satsar på blomsterhandel och gurkodling

Det började som en hobby med ett litet växthus. Sedan växte det till två större växthus och blomförsäljning. Nu satsar Östen och Karin på gurkodling i större skala och på en egen blomsterhandel på gården i Stavre.

Östen cyklar i väg för att ta ner skylten vid vägen som visar att handelsträdgården är öppen. Det är lördag eftermiddag och försäljningen är slut för dagen.

I de två växthusen på gården har han och Karin sålt utplanteringsväxter i flera år. Säsongen är snart slut, men ännu finns lite plant kvar. Årets färger är cerise och blå och efterfrågan på det som är modernt märks tydligt.

- Det är många som inspireras av trädgårdsprogram i TV, säger Karin och visar en dubbel blå petunia som varit efterfrågad.
- Det är mycket planering och jobb bakom kulisserna med det här.
Våren och försommaren är en intensiv period.
- Men vissa perioder är det lite lugnare, säger Östen.

Men frågan är om det blir så många lugna perioder framöver. Ovanför växthusen med blommor står ett stort nytt växthus och det är här gurkodlingen huserar. Cirka tusen plantor ryms i det enorma växthuset. Varje planta står i en hink med lavasten för att de ska trivas riktigt bra.
- För gurkor är rotsystemet väldigt viktigt, säger Östen.

Datoriserat system

Plantorna, som de driver upp själva får näring och vatten genom ett datoriserat system som också ser till att temperaturen och fuktigheten är den optimala för att gurkorna ska trivas.

En väderstation på nocken talar om för datorn vilka väder- och ljusförhållanden som råder och datorn pytsar ut vatten och näring utifrån det. Luckorna i taket öppnas och stängs hela tiden för att släppa ut fukt och värme. I växthuset är det mellan 20 och 25 grader och fuktigheten är hög. Det känns som man befinner sig i en annan världsdel.

Gurkorna växter mellan 8 och 10 veckor innan det är dags att skörda och packa. De levereras sedan till Jämtlands frukt och grönt som levererar vidare till butikerna i länet. Gurksäsongen varar från mars till oktober här i de norra delarna av landet.

Brist på gurkor

Det är brist på jämtländsk gurka i dag och det finns inte många odlare kvar i norrland.
- Sverige har förhandlat dåligt gentemot EU. Om man jämför med Finland så har odlare där mycket större möjlighet att få stöd, säger Östen och knipsar av några tjuvskott på en planta. Plantorna växer cirka 30 centimeter på en vecka och det gäller att hålla efter skotten så att inte plantorna blir för yviga.

Förädling

Östen och Karin har också andra planer för gurkorna.
- Det finns gurkor som inte passar EU:s Klass 1-gurka rak, och de kan man också ta vara på och förädla på olika sätt, säger Karin som gjort egna inläggningar av de lite krokigare gurkorna.

Framför växthuset står ett litet hus och det är här Karin ska hålla till med sin blomsterhandel. Hon är utbildad florist och i sin butik ska hon binda och sälja snittblommor.
- Jag tror att det behövs en blomster-handel i bygden.

Huset har tidigare tjänstgjort som pensionärslägenhet i Kälarne, och det är nu ombyggt för att passa som blomsterhandel.

I ett rum blir det blomsterkyl och butiksdel. Här har nya större fönster satts in, och hyllor finns på plats. På andra sidan ligger köket, där Karin ska hålla till med binderier. Under hösten ska Offerdals nya blomsterhandel invigas.

 

Broderat dass
Broderat dass. Det är en av sevärdheterna på hantverkscaféet i Kaxås. Lisbeth Genstrand, alias Tant Grön visar.

Vackra broderier och pösiga muffins på hantverkscafé i Kaxås

Vi ville göra något som inte funnits i Offerdal tidigare. Det säger Lisbeth Genstrand och Alice Nilsson. De står uppklädda i egenhändigt sydda klänningar i lila och grönt. Modellerna och färgerna är hämtade från Elsa Beskows sagor om Tant Brun Tant Grön och Tant Gredelin.

Platsen är lägenheten i Kaxås som i fjol inhyste Bondbönornas populära utställning "Stök i fjös och kök". I år är det hantverk och hemslöjd som visas i lokalen.

Funderingarna på en hantverksutställning har damerna burit med sig ett tag. I mars bestämde de sig för att göra ett hantverkscafé till årets Offerdalsvecka. Nu är lägenheten fylld med broderier i många olika former.

På ett klädsträck hänger det broderade örngott, alla är broderade med rosa garn på vit bomull men motiven skiljer.
- Det är medlemmar i Broderiets vänner i Östersund som har broderat, säger Lisbeth.

Naturligtvis är Lisbeth och Alice också medlemmar i föreningen som har ett 40-tal medlemmar som träffas varannan tisdag.
- Vi presenterade förslaget för dem och hemslöjds-konsulent Ingela Fredell och de tyckte att det var en bra idé. Jämtlandssömmen har inte visats så mycket tidigare.

Jämtlandssöm

Medlemmar ur Broderiets vänner kommer att finnas i utställningslokalen under några av dagarna som de har öppet. Utställningen visar i första hand den speciella Jämtands-sömmen och yllebroderier.

Tanken är att man ska bjuda in andra hemslöjdare och hantverkare till utställningen. Föreningen Jämtlin kommer på besök i augusti och visar hur linet bearbetas, och det kan också bli andra temadagar längre fram.
- Vi får se vilket gehör vi får, säger Alice.

Speciell dass

Utställningslokalen är fylld med vackra saker som brudkuddar, nåldynor och muddar och till och med ett broderat dass som man bara måste kika in i.

Dasset byggdes av Broderiets vänner till dasstävlingen för några år sedan, och den vann också folkets pris i omröstningen. Men det är inte bara broderierna som gör denna utställning speciell. Det andra ordet i namnet är lika viktigt, nämligen caféet.

I det inre rummet, som i fjol visade ett kök från 1900-talets början är ny omgjort till ett modernare rum med försäljningsdisk. Här ska det serveras pösiga muffins och läskande smoothies, som är en yoghurt som smaksätts med olika juicer.

Broderat och provbakat

- Vi ville ha något annat än stutar och kakor, säger damerna och frestar med beskrivningar på matmuffins, chokladmuffins med philadelfiaost och fruktmuffins.
- De ska vara stora säger Alice och berättar att idén kommer från Muffinscompaniet i huvudstaden.
- Det kommer att finnas några amerikanska kakor också, allt bakat på smör.

Vi kanske ska tillägga att den som vill ha kaffe kommer att kunna få det också.

Att Alice och Lisbeth har haft en hektisk vår står utom allt tvivel. Inte nog med att de har broderat och ställt i ordning lokalen, de har dessutom provbakat. Nu är de förväntansfulla inför sommaren.
- Det ska bli roligt att visa allt hantverk, säger de när vi passerar hallen där farbror Blås kostym hänger på en galge.

Men kommer tant Brun också att dyka upp?

 

Text: Sara Swedenmark
Foto: Karina Jonsson


Content copyright © 1999-2001 offerdal.nu. All rights reserved.